Haven van Herkingen

de haven van Herkingen
foto: Bep Ardon

 

In de zomer, vooral in de weekenden en vakanties kan het enorm druk zijn in de haven van Herkingen. Het contrast met de winter is groot. Het is nu moeilijk om je voor te stellen dat over een paar maanden de voorbereidingen alweer van start gaan. Soms is het op een mooie dag in april alweer mogelijk om van het weer te genieten op het terrasje aan de haven.

De haven van Herkingen ligt op slechts enkele kilometers van Camping De Grevelingen, waar altijd nog wel een mooie staplaats te vinden is. Herkingen heeft ook een mooie haven, zij het van iets bescheidener afmetingen. Beide liggen aan het enorme meer De Grevelingen. Dit prachtige natuurgebied is zeer populair bij watersporters en eigenaren van pleziervaartuigen van allerlei pluimage.

In de haven treffen we iemand die zich niet laat afschrikken door de kou. Arend Kaptein controleert zijn bootje. Het kan flink waaien langs de kust en als je er dan ook nog maanden niet naar omkijkt, kan je wel eens voor onaangename verrassingen komen te staan. Daarom komt hij af en toe even kijken hoe het er bij ligt. Arend: ‘Maar het avontuur beleef je in de zomer. Op een warme dag naar een van de kleine eilandjes varen en daar picknicken met een paar vrienden. Op een onbewoond eiland!’ lacht hij, zijn blik op de horizon.

Picknicken op een onbewoond eiland

‘Kaptein heeft er alweer zin in. Of een zelfgevangen visje barbecuen. Ja, ik hou wel van eten, valt het op?’ Weer volgt een bulderende lach. ‘En van een biertje natuurlijk!’ Toch heeft hij geen bierbuikje onder zijn schipperstrui. De koelkast staat uit maar is al gevuld met Radler 0.0%.

Een groot deel van zijn leven heeft hij gevaren, maar nu hoeft dat niet meer. ‘Ik heb mijn schaapjes op het droge. Ik heb mijn bijdrage geleverd en nu doe ik het wat rustiger aan. In de winter op mijn appartementje en verder zoveel mogelijk op Hof Grevelingen. Ed, mijn oude scheepskok en zijn vrouw hebben ook een seizoensplaats op de camping. Die heeft weer een neef en een kennis… Zo doe je ongemerkt al snel wat sociale contacten op. Zelfs zonder Facebook!’ We sluiten af met een Radler.

Laat een reactie achter