Luchtwachttoren Battenoord

In de serie Geheimen van Goeree-Overflakkee dit keer de luchtwachttoren Battenoord. Aan de haven van Battenoord staat een nieuwe uitkijktoren die voor iedereen toegankelijk is, maar wat is het nut hiervan vlakbij een buitendijk die bijna net zo hoog is?

De luchtwachttoren van Battenoord in de jaren '50 en '60.

Om te beginnen is de nieuwe uitkijktoren lager dan de oude, uit de jaren ’50 en ’60. De foto is in die tijd genomen, vanaf de buitendijk. Deze buitendijk is na ‘de ramp’ – de watersnoodramp van 1953 – opgehoogd.

De toren is geplaatst rond 1950 als één van de 130 luchtwachttorens van het Korps Luchtwachtdienst. Het idee was, dat er vliegtuigen eerder mee konden worden waargenomen. Ze waren onderdeel van een netwerk van 276 posten. Een deel van de posten was ondergebracht in bestaande gebouwen.

In 1988 droeg het Ministerie van Binnenlandse Zaken een aantal torens over aan lokale overheden of andere instellingen. Nu zijn ze beschermd monument, voor zover ze nog bestaan.

In Battenoord is een paar jaar geleden een nieuwe wachttoren terugplaatst, in het kader van EU-steun voor lokale projecten.

Laat een reactie achter