Chalet op maat

Voor een chalet op maat gingen we eens kijken bij een grote dealer in de buurt. Ze zitten al dertig jaar deze handel en hebben allerlei chalets en stacaravans staan. Een aantal op hun showroomterrein, maar daarnaast een hele serie die ook werkelijk in gebruik zijn, op het naastliggende chaletpark.

Mooier kan je het niet treffen, want daar vind je niet alleen allerlei chalets, maar ook de bewoners. En wie kan je nou beter vragen hoe een bepaald type chalet bevalt, dan degenen die er regelmatig in verblijven?

Duocar maakt chalets op maat
Een chalet op maat van Duocar

Veel mensen vragen zich af wat het verschil is met een stacaravan. Ik merk dat men vaak denkt, dat een stacaravan handiger is, omdat er wielen onder zitten. Dat een stacaravan dus altijd nog te verplaatsen is, en een chalet niet. In de praktijk worden stacaravans echter zelden verplaatst, voordat ze versleten zijn.

Een ander belangrijk verschil, is dat chalets doorgaans wat duurder zijn, maar ook veel degelijker gebouwd. Daardoor is een chalet meestal ruimer, maar bijvoorbeeld ook beter ge├»soleerd. Het dak, de wanden, de ramen, van een chalet laten allemaal minder warmte door. Daardoor ben je minder afhankelijk van het seizoen en het weer. Valt het weer tegen in het voorjaar, dan moet je in een stacaravan hard stoken om het warm te houden. Omdat het zo’n kleine ruimte is, is de lucht snel warm, maar raak je die warmte ook snel weer kwijt aan de dunne wanden, vloer en plafond. Moderne stacaravans hebben vaak wel isolatie, maar omdat ze nog de weg over moeten kunnen, is die isolatie vaak niet zo dik, anders hou je binnen zo weinig ruimte over. De lucht is dus snel warm maar koelt snel af langs de buitenkant waardoor je een groot temperatuurverschil in de stacaravan krijgt: De warme lucht stijgt op en gaat boven de koude lucht drijven. Je krijgt droge lucht bovenin en kans op condens en vocht onderin. Dit komt het klimaat en daarmee het comfort niet ten goede.

Als je in een chalet verblijft is slecht weer natuurlijk nog steeds niet leuk, maar door de goede isolatie raak je de warmte minder snel kwijt. Het temperatuurverschil tussen de koudste lucht bij de vloer en de warmste lucht net onder het plafond is veel kleiner. Het klimaat en vochtgehalte is evenwichtiger. Je hoeft minder te stoken en het klimaat is prettiger.

3 antwoorden op “Chalet op maat”

  1. Wij zijn hier laatst langs gefietst. Het ligt vlak bij de haven van Battenoord waar we een bootje hebben liggen. Een van de mooiste en rustigste plekjes die ik ken.

  2. Het is al twee jaar op rij een zachte winter maar toch kun je niet zonder extra goed isolatie. Als je tenminste comfortabel wil overwinteren op de camping.

Laat een reactie achter