Seizoen 2015

Het was vandaag nog stormachtig, maar hij heeft de eerste mede-chaletbewoners al gespot. Als de storm weer gaat liggen, staat niets een mooi seizoen in de weg. Niet voor niets heeft Zeeland de meeste zonuren van heel Nederland. In combinatie met de gunstige ligging aan het relatief warme zeewater, geeft dit een zacht klimaat. Zelfs voor Nederlandse begrippen.

Door de matigende invloed van het zeewater, maar ook dat van een groot meer als De Grevelingen, op de temperatuur, blijft het aan de kust ’s nachts altijd wat warmer. Indirect hebben we volgens wetenschappers ook een verwarmende invloed aan de warmegolfstroom te danken.

Als er dan ook nog extra veel zonuren zijn, heeft dat zeker een positieve invloed op de temperatuur en niet te vergeten: Op de vakantiesfeer!

Daarbij geeft de toch al landelijke sfeer rond de camping je al gauw een ontspannen gevoel. Het verse groen en de bloesem in het voorjaar. De bloemen in de zomer. De geur van hooi in de nazomer. Op diverse plaatsen worden lokaal geteelde groente en fruit te koop aangeboden, in het najaar.

Goeree-Overflakkee hoort formeel bij Zuid-Holland en noem de eilandbewoners geen Zeeuwen, want dat blieven ze niet! Maar voor overlanders is het verschil moeilijk te volgen. Begrijpelijk, want Goeree-Overflakkee is een van de grootste en tegelijkertijd dunstbevolkte gemeenten van Nederland. Hier vind je geen zware industrie, hooguit flinke boerenbedrijven. De dorpen zijn klein en het centraal gelegen tweelingdorp Sommelsdijk-Middelharnis is de grootste kern.

Middelharnis lijkt de strijd te hebben gewonnen, want daar zijn bijvoorbeeld het gemeentehuis, de middelbare scholen en het winkelcentrum. De horeca centreert zich rond de oude haven van Middelharnis, nu uitsluitend nog in gebruik als jachthaven.

De haven van Middelharnis is aantrekkelijk voor liefhebbers van een chalet.

Al met al een mooie plaats, die de rol van ‘hoofdstad van Flakkee’ met glans vervuld. Ja, de ketens van de HEMA en Blokker zijn hier ook te vinden, maar één en ander bevindt zich in de gemoedelijke chaos die je van een oud stadje kan verwachten. Geen overdekte galerijen met op elke hoek een McDonalds, maar wel hier en daar een banketbakker, dat is toch een heel verschil.

2 antwoorden op “Seizoen 2015”

  1. Een leuk eiland om op je gemak te ontdekken vanaf de camping of camper. We komen hier eens in de zoveel tijd en komen altijd weer terug. Goeree-Overflakkee heeft nog van die stille plekjes aan het water waar je geen (water)kip tegenkomt. Heerlijk.

Laat een reactie achter